1950’lerin başlarında arkeologlar milattan önce 14. yüzyıla ait kil tabletler buldular. WFMU’nun açıklamasına göre antik Suriye’de yer alan Ugarit kentinde bulunan bu tabletler Hurrian dilinde çivi yazısıyla yazılmış işaretler içeriyor. Bu işaretler 3400 yıllık bir ilahi olduğu düşünülen dünyanın bilinen en eski müzik parçası. Kaliforniya Üniversitesi’nden Asuroloji profesörü Anne Draffkorn Kilmer notaların çevirisini 1972’de tamamladı.
Bu Sümer tabletleri ve üzerindeki müzik teorisi ile ilgili 1960’lardaki ilk yayınlarından bu yana meslektaşları çevirinin kendi versiyonlarını da yayınlamış.
Richard Fink tarafından 1988’de yazılan Archeologia Musicalis makalesine göre parça 7 notalı diatonik skala 3400 yıl önce de var olduğuna dair teoriyi destekliyor. Fink’e göre bu durum antik melodilerin görsel olarak kaydedilmediğini söyleyenlere bir cevap niteliği taşıyor. Kilmer’in meslektaşı Richard Crocker bu keşfin batı müziğinin kökleri ile ilgili bilgileri de tamamıyla değiştiriyor. Dünyadaki en eski şarkının kulağa nasıl geldiğini merak ediyorsanız şarkının orta boy bir kalvye ile çalınmış versiyonunu aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz. Tabii ki klavye Asurluların bir enstrümanı değil ancak bize bir fikir vermesi açısından yardımcı olabilir. Çünkü parçanın ritmi sadece bir tahmin.
Çeviri: Cüneyt Acar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder