Sinop’ta, Bizans dönemine ait Balatlar Kilisesi’nin altında bulunan hamam, yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılmaya başlandı. Kazı Başkanı Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, hamamın büyük havuzuna ulaşıp ortaya çıkardıklarını söyledi. Bizans dönemine ait mimari kalıntıları barındıran ve 2010 yılında Kültür Ve Turizm Bakanlığı izniyle başlayan Sinop Balatlar Kilisesi arkeolojik kazı çalışmaları bu yılda devam ediyor.
Kazı Başkanı Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, 40 kişilik bir ekiple kazı çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirterek yapılacak kamulaştırma çalışmalarıyla kazı alanını genişletmeyi planladıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Köroğlu, “Ağırlıklı olarak büyük salon dediğimiz ‘palesta’ adı verilen alanda çalışıyoruz. En üst seviyede yapının son döneminde manastır olduğu için mezarlık alanı ortaya çıkarılmakta. Antropologlar onu inceliyor. Daha aşağıda Roma dönemi hamamının büyük havuzuna ulaştık. Onu ortaya çıkardık. Çalışmalarımız 6 hafta daha devam edecek. Sezon sonunda daha yeni bulgularla Sinop tarihine ışık tutacak bilgilere ulaşmış olacağız.” dedi.
Prof. Dr. Köroğlu, aslı Roma hamamı olan yapının 4′üncü yüzyılda kiliseye çevrildiğini söyledi. Prof. Dr. Köroğlu, “4 ile 6′ncı yüzyıl arasında çok önemli bir kilise var. Geçen yıl ortaya çıkardığımız içinde kutsal bir emanetin saklandığı taş sandığın bir parçasıydı. Ama kırık haldeydi. Burada çok sayıda kırık heykel parçası bulduk. Daha geç bir dönemde bu heykeller muhtemelen bu kutsal emanet muhafazası da kırılmış, parçalanmış ve mermer yakılarak kireç elde edilmiş olmalı. İnşallah diğer bir parçaya daha rastlarız diye umut ediyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Köroğlu, kazı içinde heykellere ait kol, el ve bacak parçaları bulduklarını belirterek, “Belli ki bu bütün yapının nişleri içerisinde heykeller sıralanıyor. İnşallah daha sağlam durumda eserlerle karşılaşırız.” dedi.
31.07.2014 haberler.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder