Urartulara başkentlik yapmış olan Van'ın tarihi kalesinde İstanbul Üniversitesi tarafından yürütülen kazılarda 3 bin yıl öncesine ait üzeri çivi yazısı ile yazılmış bir stel (taş blok) bulundu. Urartu Kralı Rusa dönemine ait ve 500 kilogram ağırlığındaki stel, iş makinelerinin yardımıyla toprak altından çıkarılabildi. Askeri, siyasi ve imar faaliyetlerinin yazılı olduğu stel, battaniyelerle sarılıp Van Müzesine teslim edildi.
İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Eski Van şehri olarak adlandırılan Van Kalesi’nin güney kesiminde yapılan arkeolojik kazılarda yeni bir tarihi esere daha ulaşıldı. Daha önce 2 bin 700 yıllık bir mühür bulan arkeologlar bu kez 3 bin yıl öncesine ait bir stel buldu. Surp Pagos kilisesinin yanıdaki bir çukurda bulunan ve üzerinde çivi yazıları olan stel arkeologlada büyük bir heyecan yarattı. Stelin çıkarılması için yapılan titiz çalışmanın ardından kazı alanına iş makinesi çağrıldı. 500 kilogram ağırlığındaki stel uzun uğraşların ardından yüzeye çıkarılarak batteniyelere sarıldı. Van Müzesi’ne teslim edilen stel, yapılacak incelemelerin ardından sergilenecek.
ASKERİ VE SİYASİ FAALİYETLERİ ANLATIYOR
Kazı başkanlığını yürüten İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, ilk tespitlerinde Urartu Kralı İkinci Rusa dönemine ait stelde askeri, siyasi ve imar faaliyetlerinin yazılı olduğunu söyledi. Van Kalesi’ndeki kazıların bir aydır sürdüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Konyar şöyle dedi: “Bu süreçte ilginç bir buluntu ile karşılaştık. Eski Van kentindeki gözlemlerimiz sırasında bir çukur içersinde çivi yazılı bir blok kitabe tespit ettik. Kitabe, Surp Pagos kilisesinin yakıntı alanmında bulundu. Bu parçayı arkeoloji dünyasına kazandırdık. Urartu Kralı İkinci Rusa dönemine ait çivi yazılı bir kitabe. Bu stelin üzerindeki yazıların detaylı deşifresi yapıldıktan sonra ikinci Rusa'nın burada yaptığı imar, askeri ve siyasi faaliyetlerle ilgili çok önemli bilgilere ulaşacağız. Diğer taraftan eski Van kentinin, erken dönemde Urartuların önemli yerleşim alanı olduğu anlaşılıyor. Bu projemizi yeni aşamalara getiriyor.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder