Ağustos 27, 2010

3300 yıllık mızrak ucu bulundu

İzmir'in Çeşme İlçesi'ndeki kazılarda 3300 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen bir mızrak ucu bulundu. Kendisinden 400 yıl önce yapılmış bir duvara saplı bulunan ve bir savaşta kullanıldığı düşünülen mızrak ucu heyecan yarattı. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından Çeşme’nin Bağlararası Mevkii’nde geçen 19 Temmuz’da başlayan kazılarda ilk önemli bulguya ulaşıldı.
Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırmalar Merkezi Müdürü ve aynı zamanda Çeşme Bağlararası Kazı Başkanı Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu, bu bulgunun oldukça heyecan verici olduğunu ve bu tür aletlere genellikle mezarlarda sahibiyle birlikte gömülü bir şekilde rastlandığını söyledi. Doç. Dr. Şahoğlu, “İlk verilere göre yaklaşık olarak günümüzden 3300 yıl öncesine ait olduğunu tahmin ettiğimiz mızrak ucu, oldukça kütlevi ve iyi durumda. Madencilik açısından da çok gelişmiş bir tekniği yansıtıyor.
O dönemdeki madenlerin işleniş biçimleri hakkında bize fikir vermesi açısından önemli olan bu bulgu, bir evin içinde bulundu. Genellikle mezarlarda ele geçen bu tür bir eşyanın yerleşim alanında ele geçmesi çok önemli. Üstelik mızrağın dayandığı duvar mızraktan yaklaşık 400 yıl önce yapılmış. Yani bina 3700 yaşında. Bu da bize buradaki yerleşimin göçebe değil, yerleşik bir toplum tarafından kullanıldığını göstermekte. Mızrağın ise av amaçlı değil, savaşta kullanıldığını düşünüyoruz” dedi.

Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu, Çeşme ve Urla kazılarının Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığında ve aralarında öğrenciler ile yabancı arkeologların da bulunduğu 45 kişilik ekiple yürütüldüğünü belirtti. Doç. Dr. Şahoğlu, “2010 yılı kazıları 15 Eylül'e kadar sürecek. Bu süre içinde yeni bulgulara ulaşılacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder