Balıklıgöl yakınındaki 200 dönümlük alana inşa edilen Şanlıurfa Müze Kompleksi bünyesindeki Arkeoloji Müzesi, tarihi eser, canlandırma ve imitasyonlarla ziyaretçilerini insanlık tarihinde kronolojik bir yolculuğa çıkarıyor. 24 Mayıs tarihinde açılan Şanlıurfa Müze Kompleksi bünyesindeki Arkeoloji Müzesi, insanlığın ilk çağlarından günümüze kadar uzanan serüvenini, tarihi eser, canlandırma ve imitasyonlar üzerinden izleme imkânı sunuyor.
Balıklıgöl yakınında 200 dönümlük alana inşa edilen Şanlıurfa Müze Kompleksi'nde teşhir edilen eserler, kronolojik düzende, ait oldukları döneme ilişkin görsel canlandırmalarla sunuluyor. Yüzlerce insan ve hayvan figürünün işlendiği oyma taşlar, mezarlıklar ve kitabelerin bulunduğu Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerini tarihsel süreç içinde yolculuğa çıkarırken, dönemlere göre oluşturulan salonlarda insanlığın gelişimine tanıklık etme olanağı da tanıyor.
Geziye insanlık tarihinin başlangıç noktası olan paleolitik çağ salonuyla başlayan ziyaretçiler, bu bölümde insanların avlanma şeklini, ateşi nasıl yaktığını ve toplayıcılık faaliyetlerini anlatan canlandırmalarla karşılaşıyor. Aynı kısımda MÖ 9500'lü yıllara tarihlenen ve ‘dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk eseri’ olarak bilinen 180 cm boyundaki Balıklıgöl heykeli de yer alıyor. Müzenin en öne çıktığı neolitik dönem bölümünde ise Göbeklitepe, Nevali Çori gibi insanlık tarihine yön veren dönemlere ait eser ve imitasyonları incelemek mümkün.
Kaynak: 12.06.2015 hurriyet.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder