Mart 09, 2015

IŞİD bu kez Hatra'yı hedef aldı:

Kuzey Irak'taki Kürt kaynakları İslam Devleti militanlarının antik Hatra kentinin kalıntılarını yok etmeye başladıklarını söylüyorlar. Irak ve Suriye'de geniş alanlar kontrol eden örgüt, türbeler ve heykellerin "put" olduğuna inanıyor ve yıkılması gerektiğini düşünüyor.UNESCO dünya mirası listesinde olan Hatra 2.000 yılı aşkın bir önce önce Pers İmparatorluğu günlerinde kuruldu. Musul'un yaklaşık 110km güney-batısında bulunan Hatra, kulelerle takviyeli kalın
duvarları sayesinde, Roma istilalarına dayanmış bir müstahkem şehirdi.
Bu hafta başında, militanlar Asur kenti Nimru'daki harabeleri buldozerle yıkmaya başladı. Hasarın ne kadar kapsamlı olduğu henüz net değil. Irak'taki IŞİD güçlerinin antik Asur kenti Nimrud'u dozerlerle yerle bir etmesi arkeoloji dünyasında çok büyük tepkilere neden oldu. IŞİD Nimrud'a dozerlerle girdi. Irak ve Suriye'nin bazı bölgelerini kontrol altına almış olan IŞİD'in Milattan Önce 13. yüzyıldan kalma Nimrud'u dün yıkmaya başladığı bildirilmişti.
UNESCO'nun Irak sorumlusu Axel Plathe, bu gelişmeyi Irak'ın mirasına yönelik korkunç saldırılardan bir başkası diye nitelerken, Iraklı arkeolog Lamia al-Gailani, "Tarihimizi siliyorlar" dedi. Musul'un 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Nimrud'daki arkeolojik eserlerin birçoğu başkent Bağdat ile Irak dışındaki müzelere taşınmış olsa, bölgede hâlâ çok önemli eserler yer alıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder