Nisan 08, 2014

İznik Roma Tiyatrosu’na Ödenek Yetmedi

Tarihi MÖ 4′üncü yüzyıla kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik ilçesinin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmesi planlanırken, İznik Roma Antik Tiyatrosu’nda ödenek yetersizliği nedeniyle kazı çalışmaları durduruldu. Yerel seçimlerle birlikte kapatılan İl Özel İdaresi’nin ayırdığı 1 milyon 350 bin lira kaynakla tiyatronun toprak ...altında kalan pek çok bölümü gün yüzüne çıkarken, daha fazla ödeneğe ihtiyaç duyulan tiyatro sahipsiz kaldı.

Tarihi MÖ 4′üncü yüzyıla kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik ilçesinin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmesi için çalışmalar başlatılırken, İl Özel İdaresi tarafından gün yüzüne çıkarılan Roma Antik Tiyatrosu’nda ödenek yetersizliği nedeniyle kazı çalışmaları durduruldu. 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerle birlikte kapatılan İl Özel İdaresi’nin geçtiğimiz yıllarda 1 milyon 350 bin lira kaynak ayırdığı Roma Antik Tiyatrosu’nun kapısına kilit vuruldu. Anadolu’da ayakta kalmış tiyatroların en önemlilerinden birisi olan Roma Antik Tiyatrosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek bekliyor.

BAKANLIK SAHİP ÇIKMADI:

İznik Antik Roma Tiyatrosu’nda 2 yıldan bu yana sürdürülen kazı çalışmalarında bugüne kadar 300′den fazla sikke, çok sayıda pişmiş toprak kandil, haç, kemer tokası, çivi ve günlük kullanım seramikler gün ışığına çıkarıldı. Günlük kullanım seramiklerinin çıkartıldığı kazılarda bu kez de 2 bin yıllık olduğu belirlenen Helence Yazıt bulundu. Ayrıca İznik Müze Müdürlüğü yetkilileri bu yazıtın, 2 bin yıl öncesine ait tiyatro bileti olup olmadığı üzerinde de çalışmalar yaptı. Roma Tiyatrosu’na AB fonlarından 700 bin lira kaynak aktarılması için girişimlerde bulunulurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sahiplenilmeyen kazı çalışmaları durduruldu.

SAHİPSİZ KALDI:

Doğu-batı yönünde 84 metre genişliğinde kuzey-güney yönünde de 63 metre genişliğinde olan tiyatronun kuzeyinde bulunan skene (sahne binası) son kazılarda ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmalarında ekipler, şimdiye kadar toprak altında çok da bilinmeyen tiyatronun bölümlerini yeniden gün yüzüne çıkardı. İl Özel İdaresi’nin destekleriyle pek çok bölüm toprak altından çıkarılırken, restorasyon çalışmaları için daha fazla ödeneğe ihtiyaç duyulan tiyatro sahipsiz kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder