Mart 10, 2014

Tarihi eserler özenle paketleniyor

Şanlıurfa Müzesi'ndeki 70 bin eser, yakın bir zamanda tamamlanması planlanan Türkiye'nin en büyük müze kompleksine taşınmak için arkeologlar tarafından özenle paketleniyor. Kentte 200 dönüm alanda inşasına devam edilen, arkeopark ve mozaik müzelerinin yer alacağı Haleplibahçe Müze Kompleksi'nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan,  yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce yapımına başlanan müze kompleksinin yüzde 90'ının tamamlandığını söyledi.

Bu kapsamda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle, bir süre önce Şanlıurfa Müzesi'ndeki eserlerin yeni müzeye taşınması için gerekli hazırlıklara başlanması amacıyla ziyaretçilere kapatıldığını hatırlatan Ercan, bu çerçevede çalışmalara başladıklarını ifade etti. Müzedeki eserlerin kendileri için çok kıymetli ve önemli olduğunu vurgulayan Ercan, bu nedenle taşıma işlemine hassasiyet gösterdiklerini belirtti. Eserleri taşımak için 2 bin 500 saklama kabı ve strafor aldıklarını aktaran Ercan, şöyle devam etti:

"Straforlarda eserler için yuvalar açıyoruz. Balonlu naylonla saklama kaplarının altını kaplayıp straforları yerleştiriyoruz. Daha sonra da her eserden yaklaşık 5-6 çekip eserleri koyuyoruz. Böylelikle 'eser konulurken ne durumdaydı, yerine ulaştığında nasıl, bir sıkıntı olmuş mu' diye kontrol edeceğiz. Hummalı ve özenli bir şekilde eserleri paketliyoruz."

. Eserler Temmuz ayında sergilenecek:

Taşınma işlemini bir aya kadar bitirmeyi planladıklarını dile getiren Ercan, Haleplibahçe Müze Kompleksi'nin Temmuz ayında ziyaretçilere açmayı hedeflediklerini kaydetti. Müzedeki 70 bin eserin arkeologlardan oluşan özel bir ekip tarafından paketlendiğini anımsatan Ercan, "Arkeolojik eserlerin tamamını saklama kabında taşımaya özen gösteriyoruz. Boyutuna göre saklama kabında taşınacak eserlerin sayısı da değişiyor. Bu işi yapan arkadaşlarımızın tamamı tecrübeli arkeolog, restoratörden oluşuyor." dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder