Temmuz 02, 2012

Kaçak kazılarda çıkan mumyalara büyük ilgi

Aksaray’da Manastırlar Tepesi’ndeki Çanlı Kilise’den kaçak kazıda çıkarılan kedi ve çocuk mumyaları müzenin en çok ilgi çeken bölümünü oluşturuyor. Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altun, bölgede bugüne kadar çıkarılan ve kaçakçılardan ele geçirilen mumyaların Aksaray ve Niğde müzelerinde sergilendiğini ve çoğunun Aksaray merkeze 20-25 kilometre mesafedeki Manastırlar Tepesi’nde kurulu Çanlı Kilise’den çıkarıldığını ifade etti.

10’uncu ve 13’üncü yüzyıllara tarihlenen çocuk mumyalarının yanında onlara ait olduğu düşünülen cam bilezik ve boncuklar, metal yüzük ve kolye taneleri, giysi ve kefen parçalarının da sergilendiğini ifade eden Altun, şunları kaydetti:


. Kazı yapılmadı

“Çanlı Kilise’den bir kedi mumyasının çıkması da ilginç. Kedi önemli bir kişiye ait olabilir. Geçmiş yıllarda eski bir yerleşim olan Ihlara Vadisi’nden çok sayıda mumyanın çıktığı ancak yanlış inanışlar nedeniyle tahrip edildiğini biliyoruz. Bu da bu bölgede mumyalama işinin yaygın olduğunu gösteriyor. Çanlı Kilise’de henüz bir kazı yapılmış değil. Ancak buralarda yapılacak bilimsel araştırmalar bize Anadolu’nun tarihi hakkında çok değerli bilgiler verebilir.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder