Nisan 24, 2012

'Ölüm denizi'nde antik kent bulundu

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki "Ölüm denizi" olarak adlandırılan Taklamakan çölü'nde antik kent bulundu. Çinli arkeologlar Sincan Uygur Özerk Bölgesinde ülkenin en büyük çölünde antik bir kent bulunduğunu açıkladı. Eyaletin Hotan bölgesinde Taklamakan çölünde bulunan antik kentin 65 bin metrekarelik bir alanı kapladığı ve geçen hafta ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Çin Sosyal Bilimler Akademisinden bir ekibin üzerinde çalıştığı antik kentin, bulunan kalıntılara göre Han Hanedanlığı dönemine ait olduğu ifade edildi. Ekibin başkanı Dr. Vu Şinhua, birçok kalıntının kumlar altında kaldığı ancak, kentin 4 tane şehir duvarının görüldüğünü kaydetti.

Vu, keşfedilen antik kentin Çin Halk Cumhuriyetinin kurulduğu 1949 yılından bu yana keşfedilen türünün en sağlam örneği olduğunu dile getirdi. Bölgede birçok yerleşim yeri, çömlek ve benzeri eşyaların da bulunduğu belirtilirken, bölgenin o yıllarda su yatakları yönünden zengin olabileceğini ifade ediliyor.

"Ölüm denizi" olarak da adlandırılan Taklamakan çölü, İpek yolundaki önemli ticaret güzergahlarından biriydi. Taklamakan çölü 337 bin kilometrekarelik bir alanı kaplıyor . Çölde yeni bulunan kalıntıların 1901'de bir İngiliz kaşif tarafından bulunan Niya antik kentine 100 kilometre mesafede olduğu bildirildi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder