Nisan 29, 2012

Düdüklerin Atası’ Bulundu

Eskişehir’deki Şarhöyük Dorylaion kazılarında MS 4-6. yüzyıla ait pişmiş topraktan yapılmış düdük bulundu. Kazı Başkanı ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taciser Sivas, AA muhabirine, Şarhöyük kazılarında pişmiş topraktan yapılmış ördek başı şeklinde bir düdük bulduklarını belirterek, bu düdüğün Eskişehir ve çevresinde yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan ilk örnek olduğunu kaydetti.


Prof. Dr. Sivas, AÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü ve Müzikolog Prof. Dr. Ahmet Bülent Alaner’in de düdükten çıkan sesleri kaydettiğini bildirdi.

”Müzik dünyası için heyecan verici”

Prof. Dr. Alaner de Prof. Dr. Sivas’ın böyle bir buluntudan bahsettiğinde heyecanlandığını ve hemen kazı bölgesini gittiğini anlattı. Düdüğün tek parça olmasının kendisini sevindirdiğini ifade eden Prof. Dr. Alaner, şunları söyledi:

”Bu düdüğün detaylı incelemesini yaptım. Bu düdüğü farklı kılan, dilli kavallarda olduğu gibi pişmiş topraktan yapılmış bir dilinin bulunmasıydı. Bu dil, sesi çarpıtıp daha uzak mesafelerden duyulmasını sağlıyor. Düdüğün yanında bulunan iki delik de sesin üç farklı tonda çıkmasını sağlıyor. Düdüğün frekanslarının tiz olduğunu ve uzak mesafelerden duyulduğunu keşfettik. Bu da düdüğün haberleşme amacıyla kullanıldığını destekliyor. Böyle bir dilin pişmiş toprak düdükte yapılması müzik dünyası için heyecan verici. Pişmiş topraktan yapılma dili ilk kez gördüm.”

26.05.2012 haberler.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder