Ekim 04, 2011

5'inci yüzyıldan kalma kilise ortaya çıkarıldı

Andriake Liman Kenti'ndeki kazılarda M.S. 5. yüzyıldan kaldığı belirlenen bir kilise ortaya çıkarıldı. Antalya'nın Demre ilçesindeki Myra -Andirake kazılarının Bizans Sektörü Sorumlusu İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Akyürek, M.S. 5 yüzyılda erken Hristiyanlık dönemine ait olduğu belirlenen Bizans Kilisesi'nin bazilikal planlı olduğunun tespit edildiğini söyledi.

40 metre uzunluğunda, 18 metre genişliğindeki kilisenin avlusunda ve iç bölümünde sütun başlıkların bulunduğunu belirten Akyürek, sütunların üzerinde bulunan haçların ise kilisenin dönemin önemli yapılarından olduğunu kanıtladığını söyledi. Akyürek, kilisenin kuzeydoğusunda birbirine bitişik halde iki şapel bulunduğunu açıkladı. Bölgedeki kazıların süreceğini anlatan Akyürek, bölgede bir manastır bulunduğunu tahmin ettiklerini ve kazı alanının kuzey kısmında kiliseyle bağlantılı başka yapıların olabileceğini belirtti.

Myra-Andriake kazılarında toprak altında kalmış büyük bir kent olduğunu ve orta çağda psikoposluk merkezi olan bir kentin yavaş yavaş ortaya çıkarıldığını belirten Akyürek şöyle konuştu: ''Andriake yerleşmesinde B kilisesindeyiz. Bu liman yerleşmesinde daha önce yapılan araştırmalardan altı kilise olduğunu biliyoruz. Biz şu anda büyük bir puzzle ile karşı karşıyayız. Bu puzzle hem Myra Antik Kenti, hem de onun liman yerleşimi olan Andiriake'den oluşan büyük bir puzzle. Burada sadece bunun bir parçasını ortaya çıkardık. Böylece puzzlın küçük parçaları yavaş yavaş yerine oturdukça, ortaya çıktıkça bu kenti, bu yerleşmeyi bütün dönemleri ile daha iyi anlayacağız''.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder