Ağustos 08, 2016

IŞİD Suriye’de Asur’a Ait Höyüğü Yok Etti

Suriye’nin Haseke şehrinde bulunan Asur dönemine ait Tell Ajaja Höyüğü, IŞİD tarafından tahrip edildi. Örgüt militanları yağma için tüneller kazarak arkeolojik tabakayı yok etti. Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke vilayetine bağlı Tal Ajaja kasabasında IŞİD’in Asurlulardan kalma höyükte yaptığı tahribat gün ışığına çıktı. Geçtiğimiz şubatta Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından Tal Ajaja’dan çıkarılan IŞİD üyeleri bu alanlarda buldukları binlerce yıllık heykel,
tablet gibi antik eserleri tahrip etmiş. AFP’ye konuşan Suriye Arkeoloji Koruma Derneği sorumlusu CheikhmousAli, “Tell Ajaja Höyüğü ya da antik adıyla Shadikanni, Asur’un en büyük şehirlerinden biriydi” dedi. Tell Ajaja Höyüğü’ndeki bilinen eserlerin büyük çoğu 19’uncu yüzyılda bulunmuş. Bununla beraber henüz keşfedilememiş eserlerin de pek çoğunu radikal cihatçılara ilaveten yağmacılar bulmuş. Suriye Antik Eserler Ajansı Başkanı Maamoun Abdulkarim, “Halen gömülü olan heykeller, sütunlar bulmuşlar. Pek çok şeyi kaybettik” ifadelerini kullandı.
Haseke’deki Arkeoloji Ajansı Direktörü Khaled Ahmo da, “Tell Ajaja Höyüğü’nün yüzde 40’ından fazlası IŞİD tarafından tahrip edilmiş. Kazılan tüneller paha biçilmez arkeolojik tabakayı yok etmiş” dedi. Suriye ordusu 27 Mart 2016’da antik Palmira kentini IŞİD’den geri almıştı. IŞİD’in bu tarihi bölgede çok ciddi tahribat yaptığı ortaya çıkmıştı.
08.08.2016 Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder