Kırklareli'deki Aşağıpınar arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan 8 bin 200 yıl öncesine ait yaşam, tarım ve çiftçilik konuları maketlerle anlatılacak. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorik Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan başkanlığında, 23 yıldır Pınar Mahallesi Asilbeyli köyü yolu üzerinde sürdürülen kazı alanında gün yüzüne çıkan bulguların sergileneceği "Tarih Öncesi Açık Hava Müzesi" çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında, bölgede 8 bin 200 yıl öncesine ait
ilk köy yaşamını, çiftçilik ve tarımı anlatan maket ve modellerin montaj çalışmaları sürüyor.
Türkiye'nin ilk "Tarih Öncesi Açık Hava Müzesi" oluşturulacak:
Kazı Başkanı Prof. Dr. Özdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 yıldır devam eden kazı çalışmalarından elde ettikleri bilgiler doğrultusunda, 8 bin 200 yıl öncesini maket ve modellerle topluma aktaracaklarını söyledi.
Aşağıpınar kazı alanının, bilim dünyası açısından önemli olduğuna işaret eden Özdoğan, Avrupa'ya ilk tarımın, çiftçiliğin ve köy yaşamının bu bölgeden aktarıldığını kaydetti.
Gün yüzüne çıkardıkları bilgi ve bulgulara göre, Trakya'daki ilk yaşamın günümüzden 8 bin 200 yıl öncesinde başladığını tespit ettiklerini aktaran Özdoğan, bu bilgileri de toplumun anlayabileceği şekilde anlatmak istediklerini dile getirdi.
Özdoğan, kazı çalışmalarında elde ettikleri bilgi ve bulguları bir müzede sergilemek için yaklaşık 5 senedir devam eden projeleri hayata geçirmeye başladıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
"Tarih Öncesi Açık Hava Müzesi, Türkiye'de ilk olarak Kırklareli'de kurulmaya başlandı. 8 bi·n 200 yıl öncesi· i·lk köy yaşamını, tarımı ve çi·ftçi·li·ği· maket ve modellerle anlatmaya çalışıyoruz. Bu Türkiye'de ilk, dünyada ise en kapsamlı 'Tarih Öncesi Açık Hava Müzesi' olacak. Çalışmalarımızı tüm hızımızla sürüdürüyoruz. Projenin en kısa sürede tamamlanması maddi imkanlara bağlı. Bütün projelerimizi hazırladık. Destek konusunda ciddi sıkıntılar var. Ama her şeye rağmen müzemizi hizmete açmak için sabırsızlanıyoruz. Hazırladığımız bazı maket ve modellerin montaj çalışmalarını sürdürüyoruz. Türkiye'de ilk tarım, geleneksel tarım ve ustalıkları şu an sergileniyor."
Özdoğan, sona yaklaştıklarını belirttiği kazı çalışmalarında ilk yerleşime indiklerini dile getirdi.
" Avrupa uygarlığının çekirdeği burada gelişiyor"
Trakya'nın, Anadolu ve Avrupa'yı bir birine bağlayan bir köprü özelliğinde olduğuna işaret eden Özdoğan, "8 bin 200 yıl kadar önceki insanlar, Anadolu'dan buğdayı, arpayı, tahılları ve evcil hayvanları getirerek burada yeni bir yaşam başlatmışlar. Anadolu'dan gelen çiftçilerin kurduğu, Avrupa topraklarındaki en eski yerleşimlerden biri burasıdır. Burada yeniden bir hayat biçimleniyor ve Trakya'nın ortamına uyuluyor. Buradan da çiftçi yaşamı ve tarım, Avrupa'ya yayılıyor. Avrupa uygarlığının çekirdeği burada gelişiyor." diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder