Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen ay Bursa’nın İznik İlçesi’nde bulunan Roma dönemi lahit mezarın fotoğrafını sitesinde yayınladı. İznik’te, geçen kasım ayında, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta Hisardere Köyü yolu üzerindeki zeytinliğine giden çiftçi Hatice Süren bahçede üzerindeki toprağın bir bölümü kaldırılmış lahiti görünce jandarmaya bilgi verdi. Bölgede İznik Müze Müdürlüğü uzmanlarınca kazı yapıldı. Kazıda, ’Geç Roma Dönemi’ olarak adlandırılan 3’üncü Yüzyıl’dan kalma iki lahit bulundu.
Her biri 7 ton ağırlığındaki lahitlerin çevresindeki toprak temizlenince kapak kenarlarında bugüne kadar bölgede görülmeyen lotus çiçeğine sarılı Eros kabartmaları ve aslan başı figürleri görüldü. Kazı sırasında, lahitin üst kapağında 30 santimetre çapında delik açılarak içine girildiği ortaya çıktı.define avcılarının yağmaladığı belirlenen lahit uzmanların dört gün süren çalışmaları sonucu topraktan tamamen çıkarılarak, İznik Müze Müdürlüğü bahçesine nakledildi.
Sır gibi saklanan lahitle ilgili bakanlık sitesine 3 fotoğrafla birlikte konulan yazıda, şu bilgilere verildi:
"Gerçekleştirilen kazı çalışmaları ile tamamen açığa çıkarılan ve yapım tekniği ile stil özellikleri dikkate alındığında M.S. 2.-3. yüzyıla tarihlenen Sütunlu-Sidemara tipi lahit mezarın kapak kısmı daha önceki bir dönemde Kaçak kazı yapan şahıslar tarafından kırılarak tahrip edilmiştir. Gövde ve kapak bütünlüğünü korunmuş, dört tarafı yüksek kabartmalarla çevrili oldukça nitelikli bir mermerden yapılmış olan lahide ilişkin ilk incelemelerde; kısa kenarlarda yüksek kabartma ile yapılmış üç insan figürü ile figürler arasında sütunlar yer almaktadır. Lahidin uzun kenarlarında ise beş insan figürü ile aralarında sütunlar bulunmaktadır. Söz konusu lahidin kapağında dört köşede kanatlı eros bulunmakta olup lahidin uzun kenarlarında da beşer adet aslan başı yer almaktadır. Açığa çıkarılan lahit gerekli güvenlik önlemleri alınarak İznik Müzesi’ne nakledilmiştir."
Kaynak : ajanslar 07.12.2015
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder