Ağustos 01, 2014

Arkeolog İstihdamı İçin Meclis’e Soru Önergesi

Arkeolog, restoratör ve konservatör ihtiyacı bulunmasına rağmen, Arkeoloji mezunlarının işsiz gezdiği belirtilerek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer ÇELİK’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verildi.Antalya milletvekili Gürkut ACAR tarafından hazırlanan önergede, Binlerce yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu’nun bütünüyle bir “açık hava müzesi” durumunda olduğu, müzelerde sergilenen eserler kadar, depolarda ve yer altında çıkarılmayı bekleyen tarihi eserler bulunduğu, taş ocakları ve madencilik faaliyetlerinin artmasıyla birlikte de çok sayıda tarihi eser ve tarihi yapı ağır risk altında olduğu vurgulandı.
 
Ancak eserlerin korunması ve sergilenmesi için müzelerde yeterli sayıda arkeolog, restoratör ve konservatör bulunmadığı belirtilerek Kültür ve Turizm Bakanının cevaplaması için şu sorulara yer verildi:
 
Bu kapsamda;
1- Müzelerin arkeolog, restoratör ve konservatör kadrosu sayısı nedir? Bu kadroların kaçı doludur? Son 10 yılda ve yıllara göre, bu kadrolara kaç yeni atama yapılmıştır?
2- Türkiye’deki işsiz arkeolog sayısı nedir?
3- Son 10 yılda ve yıllara göre kazılar ile kurtarma kazıları için ne kadar ödenek kullanılmıştır?
4- Müze ve ören yerlerinden son 10 yılda ve yıllara göre ne kadar gelir elde edilmiştir?
5- Türkiye genelinde hangi bölgelerde hangi tarihi yapı ve eserler, madencilik faaliyetleri nedeniyle risk altındadır? Bakanlığınız, bu risk altındaki yerler için hangi çalışmaları yürütmektedir? Hangi bölgelerde kurtarma kazıları yapılmıştır?
6- Türkiye’nin tarihi yapıların korumasına dönük olarak daha fazla arkeolog, restoratör ve konservatör gibi teknik personelin görevlendirilmesi sağlanacak mıdır? Tarihi eserler korumasız, arkeologlar işsiz kalmaya devam mı edecektir?
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder