Mayıs 12, 2012

Bismil'de 2 bin 500 yıllık dil keşfedildi

Ziyaret Tepe Höyüğü'ndeki kazıda, bilinmeyen kadim bir dilde yazılı tablet bulundu. Keşif, ilk çok kültürlü medeniyet olan Asurlular'ın örgütlenmesini aydınlatacak. Amerikalı ve İngiliz arkeologlar, Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki Ziyaret Tepe Höyüğü'nde 2 bin 500 yıl öncesine ait bir dille yazılı tablet buldu.


Antik çağdaki Asur İmparatorluğu'na bağlı Tushan kenti ile ilgili araştırma yapan arkeologlar, buldukları dilin, şimdiki İran-Irak sınırındaki Zagros Dağları'ndan Güneydoğu Anadolu'ya tarım işçisi ve kentin inşasında çalıştırılmak üzere zorla getirilen göçmenlerin konuştuğunu tahmin ediyor.

YANGIN YARADI


Tushan'da M.Ö. 8'inci yüzyılda yakıldığı belirlenen bir sarayın kalıntıları arasında bulunan tek bir kil tabletten ortaya çıkarılan bu yeni dil, dünyanın ilk çok kültürlü imparatorluğunun örgütlenme yapısını göstermesi açısından da son derece önemli sayılıyor. Kil tabletin günümüze ulaşmasının nedeni ise saraydaki yangın olmuş. Sarayı kül eden yangın, kil tablette ise fırınlanma etkisi yaratarak günümüze kadar gelmesini sağlamış. Sarayın taht odasındaki tableti, ABD'deki Akron Üniversitesi'nden Prof. Timothy Matney'in liderlik ettiği grupta yer alan Mainz Üniversitesi'nden Dr. Dirk Wicke'nin bulduğu belirtildi. Keşfe ilişkin İngiliz Cambridge Üniversitesi dün bir açıklama yaptı. Dr. John MacGinnis, çini yazısıyla yazılmış tabletin saraya bağlı kadınların isim listesinden ibaret olduğunu söyledi. "Yaklaşık 60 isim okunur nitelikte. Bir veya iki tanesi Asur isimleri. Birkaç tanesi o dönemin bilinen dillerinden Luvian veya Hurrian'dan geliyor. Ancak çoğu daha önce bilinmeyen bir dilden gelmiş" dedi. MacGinnis, arkeolojik çalışmaların, keşfedilen yeni dil hakkında daha fazla bilgi ortaya çıkarabileceğini umduklarını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder