Nisan 29, 2012

Muğla’da 12 Ay Boyunca Arkeolojik Kazı Yapılacak

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki 2 bin 500 yıllık Stratonikeia ve Denizli’deki Laodikeia Antik kentlerinde 2012 yılı kazı çalışmalarına başlandı. Kazı çalışmaları dolayısıyla Stratonikeia Antik Kenti’nin bulunduğu Eskihisar Köyü girişinde tören düzenlendi. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, törende yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde sahip olunan tarihi değerlerin gün yüzüne çıkartılması için yoğun çalışma yapıldığını söyledi.


Antik kentlerdeki kazı çalışmalarını Denizli ile Muğla valiliklerinin ve üniversitelerin birlikte yürüteceğini kaydeden Demir, bütçe konusunda sıkıntı yaşanmadığını ve bu doğrultuda çalışmaları hızlı şekilde sonuçlandırmak gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin farklı bölgelerindeki antik kentlerde geçmişte yılda 1 ay gibi kısa süre kazı çalışması yapıldığını dile getiren Demir, ”Stratonikeia ve Laodikeia Antik kentlerinde 12 ay boyunca kazı çalışması yapılacak. Bu ülkenin değerlerinin bir an önce gün yüzüne çıkartılması lazım. Artık, 12 yılda ulaşılan tarihi zenginliklere 1 yılda ulaşacağız. Kazı sürecinde yine bilimsel çalışmalar ön planda olacak. Sürecin hızlanmasıyla, bu ülkenin değerleri de bir an önce gün yüzüne çıkartılmış olacak” dedi.

Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt ise Stratonikeia Antik Kenti’nde yaşamın asırlardır canlı bir şekilde sürdüğünü belirtti. Kurt, Muğla ve Denizli’nin ortaklaşa hayata geçirecekleri projelerle antik kentin çevresinin değişeceğini ve turizmde önemli bir merkez haline geleceğini anlattı.

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ile Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise üniversiteler arasında yapılan işbirliği kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdiler.

İlk kazmayı birlikte vurdular

Stratonikeia Antik Kenti’ndeki 2012 yılı kazı çalışmaları, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt ile beraberindekilerin kazı alanına ilk kazmayı birlikte vurmaları ile başlatıldı.

Antik kentte bulunan ve 2 bin 200 yıllık olduğu açıklanan kanalizasyon şebekesi ziyaretçileri şaşırttı.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, kanalizasyonun o dönemlerde bile bölgede modern bir yaşamın sürdüğünün göstergesi olduğuna işaret etti. Kazı çalışmalarında ilk aşamada 2 bin 300 yıllık tarihi geçmişe sahip sur duvarlarının onarımı ile başlayacaklarını söyleyen Söğüt, ”Daha sonra ise 15 bin kişilik antik tiyatroda bir dizi çalışma yürüteceğiz. 12 ay boyunca sürecek kazı çalışmasında yaklaşık 50 kişilik bir ekip görev yapacak” diye konuştu.

Törene, Avrupa Birliği Projesi kapsamında Stratonikeia Antik Kenti’nde kazı yapan 5 kişilik İtalyan kazı ekibi de katıldı. Tören alanında antik kentteki kazıların tarihsel sürecini anlatan bir fotoğraf sergisi de açıldı.

29.04.2012 Haber 7


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder