Ekim 18, 2010

Salamis kazılarında Hades'in heykeli çıktı

KKTC'de yürütülen Salamis antik kenti kazılarında, bu yıl yer altı tanrısı Hades'in heykeli ortaya çıktı.Doğu Akdeniz Üniversitesi, Arkeoloji ve Kültür Varlıklarını Araştırma Merkezi (AKVAM) adına Doğu Akdeniz Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde yürütülen Salamis kazılarının bu yılki bölümü tamamlandı. Salamis kazılarının yanı sıra Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sınırlarında yer alan Apollon Smintheion Kazıları başkanlığını yapan Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Özgünel, Prof. Dr. Özgünel, 2010 yılı araştırma hedefleri arasında Roma Hamamı'nın kuzeydeki son mekanı olan ve ikinci kullanım evresi Apodyterium'a (soyunma odası) dönüştürülmüş bölümü ile doğu batı doğrultulu ana cadde Decumanus'un denize doğru olan uzantısının açılmasının yer aldığını anımsattı.

İlk olarak 2008 yılında bir kısmı açılmış olan ve Apoditerium olarak öngörülen alandaki çalışmalara bu yıl da devam edildiğini belirten Özgünel, ''2010 çalışmalarının başlangıcında, kum dolgunun temizlenmesinden sonra mekanın güney duvarı boyunca yürütülen kazı çalışmalarıyla, hamamın bu bölümünde olasılıkla çatıyı destelemek amacıyla payandalar (destek duvarı) oluşturulduğu tespit edildi'' dedi.

Özgünel, bu bölümde 2009 sezonunda tespit edilen oturma sekisi ve nişlere (duvar içindeki girinti) ait kalıntıların gün ışığına çıkarıldığına işaret ederek, şunları söyledi:
''Kazı çalışmaları, ilk kullanım evresi Frigidarium (soğukluk bölümü) olması gereken mekanın batı sınırının tespiti amacıyla batıya ve kuzeye doğru genişletildi. Batı duvarı boyunca kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkarılan nişler, yaklaşık 145 santimetre genişlik ve 85 santimetre derinliklerinde, bu bölümün heykeltıraşlık eserleriyle süslenmiş olması olasılığını akla getirdi. Bu sorunun cevabının bulunmasına yönelik olarak derinleştirilen kazı çalışmaları sırasında, nişlerin hemen önünde yüzüstü düşmüş biçimde yarı giyimli vaziyette betimlenmiş erkek heykeli ile çift giyimli kadın heykeline rastlandı.''

Güneye ve kuzeye doğru ilerleyen araştırmalarda, çift giyimli bir erkek heykeli ile erkek heykeli torsosuna (heykelin gövdesi) daha rastlanmasının son 2 sezondur kazı yapılan bu mekanın hamamın soğukluk bölümü olduğu ve batı duvarı cephesinin de heykellerle dekore edilmiş olduğu düşüncesini desteklediği anlatan Özgünel, ''Heykellerden yarı giyimli erkek heykeli yanında ayakta duran hayvanına ve asasına ait izler, genel olarak betimleniş biçimiyle yer altı tanrısı Hades'tir. Çift giyimli kadın heykeli ise genel betimleme biçimi ile Persephone (Hades'in eşi) olarak düşünülebilir'' diye konuştu.

1 yorum: